Wanneer 6% BTW-regel geldt voor investeerders: boost voor rendement én huurmarkt
Niet alleen wie vastgoed wil kopen om er zelf in te wonen, maar ook investeerders en huurders zijn gebaat bij de (toekomstige) 6% BTW-regeling voor woonvastgoed in een sloop- en heropbouwproject. “Elke investeerder krijgt de kans om een hoger rendement te halen”, zegt ERA-CEO Johan Krijgsman. “En hopelijk creëert dit door de verplichting om 15 jaar te verhuren ook een milderend effect op de verhitte huurmarkt.”
Een besparing van tienduizenden euro’s op de aankoop en een hoger rendement. Dat zijn de twee belangrijkste hefbomen die investeerders naar nieuwbouwprojecten die onder de ‘nieuwe’ 6% BTW-regel vallen, zullen leiden volgens de Belgische marktleider in vastgoedmakelaardij ERA.
“Begin 2025 had quasi geen enkele (particuliere) investeerder interesse in nieuwbouwvastgoed. De voorgaande regeling werd dan wel verlengd, maar pas na het paasakkoord waarin de nieuwe regels om van 6% BTW te kunnen genieten gecommuniceerd werden, kwamen de eerste investeerders terug. Met de expliciete voorwaarde dat ze per 1 juli konden aankopen volgens het gunstige tarief. Maar die datum is nu weer opgeschoven. Zeker het laatste half jaar is er zoveel verwarring ontstaan dat te weinig bekend is dat elke investeerder, groot én klein, een extra zaak kan doen met de ‘nieuwe’ 6% BTW-regel.”
Johan Krijgsman, CEO ERA
Goedkopere aankoop, meer rendement
Het meest gekozen investeringsvastgoed, zowel in bestaand vastgoed als nieuwbouw, is een tweeslaapkamerappartement. Een solide belegging, die dankzij de 6% BTW-regel, meer dan 40.000 euro goedkoper wordt en waarbij de investeerder zijn bruto jaarrendement met 0,3% ziet toenemen en zo boven de 3,1% uitkomt. Maar uit twee andere voorbeelden uit het ERA-portfolio blijkt dat grotere en kleinere investeringspanden nog meer rendement genereren. Zo levert een nieuwbouwwoning – na de besparing van zo’n 38.000 euro – een rendement op van meer dan 3,5%. Voor een kleinere, éénslaapkamerunit, stijgt het rendement zelfs naar bijna 4,3% dankzij de BTW-korting.
“Naast het klassieke rendement, is er ook nog het rendement dat je creëert wanneer je na 15 of 20 jaar het pand verkoopt. Ook dan heb je extra meerwaarde, net als elke keer je als verhuurder de huurprijs mag indexeren door de inflatie. Dit maakt dat de grote investeerders en family offices intussen terug op vinkenslag liggen, maar ook de kleine investeerder kan hier mee van profiteren en ook doordacht inspelen op onze maatschappelijke evoluties en de noden van de huurmarkt. Voor duurzame huizen en ook voor moderne studio’s of éénslaapkamerappartementen zijn er een overvloed aan kandidaat-huurders zodra zo’n pand op de markt komt.”
Johan Krijgsman, CEO ERA
Effect op huurcrisis?
Als investeerders terugkeren naar de nieuwbouwmarkt dankzij de 6% BTW-regel, brengt dat dan ook echt soelaas voor de verhitte huurmarkt? Nee, klinkt het bij de ERA-topman, al verdient zijn antwoord extra verduidelijking.
“Als investeerders terugkeren naar het nieuwbouwsegment, kan dit louter een milderend effect hebben in regio’s waar verschillende projecten aan 6% BTW uitgevoerd kunnen worden. De realiteit is echter dat de vraag op de koop- en huurmarkt gigantisch is en dat er nog grote stappen moeten gezet worden zodat ontwikkelaars vlotter een vergunning kunnen krijgen. Tegelijk moet een betere afstemming op de toekomstige marktnoden mogelijk gemaakt worden. De regelgeving van onze overheden hinkt te vaak achterop en blokkeert de realisatie van projecten die de markt vandaag vraagt. Zoals meer studio-units en éénslaapkamerappartementen of lagere parkingquota bijvoorbeeld.”
Johan Krijgsman, CEO ERA
Johan Krijgsman
Ken Standaert