Huizenprijzen stijgen met 5,9 procent, sterkste stijging sinds 2006

Vooral appartementen aan de kust zien grote prijsstijging van gemiddeld 7 procent

  • De Vlaamse huizenprijzen zijn in 2020 met 5,93 procent gestegen, de grootste stijging sinds 2006. Zo kost een huis in Vlaanderen nu al gemakkelijk zo’n 15.000 euro meer dan in 2019.

  • De prijzen van appartementen in Vlaanderen zijn met 4,86 procent gestegen. Daarbij zien we vooral een sterke toename in de kustgemeenten, met zo’n 7,01 procent.

  • Na de eerste lockdown werd er minder onderhandeld over de prijs. Tijdens het tweede en derde kwartaal werd gemiddeld respectievelijk  94,5 procent en 95,4 procent van de vraagprijs geboden. In het eerste kwartaal was dit nog ‘maar’ 93 procent.

  • Appartementen zonder terras geraken in coronatijden steeds moeilijker verkocht: in 2020 hadden ze gemiddeld drie weken langer nodig om verkocht te geraken dan appartementen met een terras, terwijl dit in 2019 nog omgekeerd was.

  • De huizenprijzen stijgen gemiddeld sneller in de centrumsteden (7,01 procent) dan in de rest van Vlaanderen (5,78 procent).

De huizenprijzen zijn het afgelopen jaar - ondanks corona - met 5,93 procent gestegen. Dat betekent dat een huis in Vlaanderen vandaag al gemakkelijk zo’n 15.000 euro duurder is dan vorig jaar. Het gaat om de grootste prijsstijging sinds 2006, het jaar na de introductie van de woonbonus. Dat blijkt uit de ERA Barometer 2021, een analyse van ERA Belgium in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven, die de Vlaamse vastgoedmarkt van het voorbije jaar onder de loep neemt. Ook de prijzen van appartementen zien een sterke groei van 4,86 procent. Vooral de appartementen in onze kustgemeenten zien een grote prijsstijging van gemiddeld 7,01 procent. Daarnaast zorgde de eerste lockdown ervoor dat kopers in het tweede en derde kwartaal hogere bedragen boden dan normaal en blijkt dat appartementen zonder terras in coronatijden heel wat moeilijker verkopen. Ten slotte blijken de huizenprijzen in de centrumsteden sneller te stijgen dan in de rest van Vlaanderen. 

In samenwerking met ERA, de grootste makelaarsgroep van Vlaanderen, hebben de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven de Vlaamse vastgoedmarkt van de voorbije 15 jaar onderzocht. Het gaat om een prijsindex die rekening houdt met - onder andere - de grootte, afwerking en ligging van de verkochte woningen. Daardoor geven de cijfers de prijsevolutie van gelijkaardige woningen weer en worden er dus geen appelen met peren vergeleken.

Uit deze analyses blijkt alvast dat het coronavirus onze Vlaamse vastgoedmarkt duidelijk niet klein gekregen heeft: in 2020 zijn de huizenprijzen met maar liefst 5,93 procent gestegen. Zo kost een huis in Vlaanderen nu al gemakkelijk zo’n 15.000 euro meer dan in 2019. Het is de sterkste prijsstijging sinds 2006, het jaar na de introductie van de woonbonus.

“Covid heeft onze samenleving zonder meer overhoop gegooid, maar één zaak staat vast: het heeft de baksteen in onze maag niet aangetast. Het is uiteraard niet altijd even gemakkelijk geweest, want tijdens de eerste lockdown heeft de markt een tweetal maanden zo goed als volledig stilgelegen. Maar daarna hebben we een inhaalmanoeuvre van jewelste gezien. Die impact zien we nu ook op de prijzen. De Vlaming blijft dus duidelijk verknocht aan zijn vastgoed, met de sterkste prijsstijging sinds 2006 tot gevolg.” Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium

Ook de prijzen van appartementen stegen sterk, met 4,86 procent - tevens de sterkste groei sinds 2006. Daarbij zien we het grootste effect in de Vlaamse kustgemeenten: daar stijgen de prijzen van de appartementen gemiddeld maar liefst 7,01 procent.

“Het vastgoed aan onze Belgische kust is duidelijk nog populairder geworden door corona. Dat valt voor een deel te verklaren door de vele Belgen die er vorig jaar een tweede verblijf kochten. Het is immers in deze tijden gemakkelijker om even een weekje op-en-af naar de kust te rijden dan naar pakweg Zuid-Frankrijk, Spanje of Italië te reizen. En die stijgende populariteit zet dan op zijn beurt druk op de prijzen van de appartementen in onze kustgemeenten.” Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium

Meer bieden na lockdown

Het inhaalmanoeuvre na de eerste lockdown, dat zich de hele zomer nog liet voelen, heeft er ook voor gezorgd dat kandidaat-kopers minder gingen onderhandelen over de prijs. En er werd daardoor vaak meteen een hoger bod uitgebracht. Zo is er in het eerste kwartaal - grotendeels voor de lockdown - gemiddeld ‘maar’ 93 procent van de vraagprijs geboden. Post-lockdown, in het tweede en derde kwartaal, steeg dit respectievelijk naar 94,5 procent en 95,4 procent.

“Dat resulteert bovendien ook in een stijging op jaarbasis: in 2019 werd er gemiddeld 93,5 procent van de vraagprijs geboden, terwijl dit in 2020 steeg naar gemiddeld 94,6 procent. Daar zit de rush door corona ongetwijfeld voor iets tussen, want het is al meer dan 10 jaar geleden dat er op één jaar tijd zo’n grote stijging was. Kandidaat-kopers namen duidelijk minder risico om naast hun ‘droomhuis’ te grijpen post-lockdown, dus boden ze gemiddeld wat hoger dan voordien. Tijdens de zomermaanden - inclusief september - is dat cijfer zelfs nooit onder de 95 procent gezakt, dat is ongezien in de laatste 15 jaar.” Sven Damen, Professor Vastgoedeconomie en Financiering UAntwerpen

Appartement zonder terras valt uit de smaak

Het virus heeft ook zijn invloed op welk type woning we kopen: zo geraken appartementen zonder terras vandaag een stuk moeilijker verkocht dan vroeger. Het voorbije jaar stond een appartement zonder terras namelijk gemiddeld 22 dagen langer te koop dan een appartement met een terras. Terwijl deze verhouding in 2019 nog omgekeerd was: toen verkochten appartementen zonder terras zelfs gemiddeld drie dagen sneller dan degenen met een terras.

“De oorzaak is niet ver te zoeken: we hebben met z’n allen tijdens de eerste lockdown eens te meer beseft hoe waardevol een terras is wanneer je alleen nog naar buiten mocht voor essentiële verplaatsingen. Om dezelfde reden is ook - voor het eerst sinds 3 jaar - de gemiddelde oppervlakte van de verkochte woningen terug gestegen, naar 186 vierkante meter. Dat is een stijging van bijna 4 vierkante meter, de grootste sinds 2015. We willen dus allemaal toch terug wat groter wonen nu we bijna 24/7 thuis moeten zitten.” Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium

Bovendien werd voor een appartement met een terras ook minder over de prijs onderhandeld en dus meteen hoger geboden. Zo verkochten appartementen met een terras voor gemiddeld 95,8 procent van de vraagprijs, terwijl dit voor appartementen zonder terras bijna 3 procent minder was. 

Prijzen stijgen sneller in centrumsteden

De prijzen van huizen in centrumsteden blijken sneller te stijgen dan huizen in de rest van Vlaanderen, met een gemiddelde groei van respectievelijk 7,01 procent en 5,78 procent. Een trend die zich al langer voordoet, maar corona heeft er dus geen verandering in gebracht.

“Wie dacht dat corona ons naar het ‘platteland’ zou duwen, blijkt het dus mis te hebben. Want de vastgoedmarkten in de centrumsteden groeien steevast sneller dan die in de rest van Vlaanderen, ook het voorbije jaar. We verwachten dat deze trend zich ook de komende jaren verder zal zetten en mogelijks zelfs nog zal versterken.” Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium

De top drie duurste centrumsteden van de voorbije 15 jaren blijven Leuven, Antwerpen en Brugge, in die volgorde. Voor de goedkoopste huizen in een centrumstad moet je nog steeds in Genk, Roeselare en Kortrijk zijn. Voor een huis in Leuven betaal je zo maar liefst 59,7 procent meer dan een gelijkaardige woning in Genk.

Johan Krijgsman

CEO, ERA Belgium

Sven Damen

Professor Vastgoedeconomie en Financiering, Universiteit Antwerpen

Joachim Deman

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over ERA

ERA werd anno 1972 in de VS opgericht en is sinds 1995 ook actief op de Belgische vastgoedmarkt. Vandaag omvat de vastgoedgroep meer dan 2.286 makelaarskantoren in 35 landen, waaronder meer dan 1.108 in 18 Europese landen. ERA bundelt meer dan 50 jaar ervaring en brengt de expertise van meer dan 36.000 medewerkers samen.

In België telt ERA meer dan 140 ERA kantoren, stuk voor stuk door het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) erkende makelaars. ERA realiseerde in 2022 ruim 10.500 transacties in België waarvan 6.600 verkopen en zo'n 3.900 huurovereenkomsten.

Maak kennis met ERA Belgium op www.era.be, met het Europese netwerk op www.eraeurope.com en met ERA wereldwijd op www.era.com.

Neem contact op met

Grote Markt 6A 9100 Sint-Niklaas

03 889 88 28

info@era.be

www.era.be