Drukke vastgoedzomer: 17 procent meer woningen verkocht dan in 2019

ERA, de grootste makelaarsgroep van Vlaanderen, heeft een drukke zomer achter de boeg: in de eerste drie volledige post-lockdown maanden - juni, juli en augustus - zijn maar liefst 1.662 woningen verkocht, een stijging van 17 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

"Vooral de maand juni was ongezien. Er zijn toen 39 procent meer woningen verkocht dan in 2019, een inhaalbeweging van jewelste dus. We zien trouwens dat deze stijging bij de bestaande panden bijna volledig door de verkoop van huizen valt te verklaren, want de verkoop van appartementen steeg maar met 1 procent. Bij nieuwbouw was die verschuiving van appartementen naar huizen minder groot. De nieuwbouwappartementen van vandaag worden dan ook op betere locaties gebouwd, met gemeenschappelijk groen én met grotere terrassen. Meer corona-proof dus, zeg maar. Vandaar dat we met ERA ook steeds meer op nieuwbouw inzetten. In ieder geval zet de Belg zijn zoektocht naar een nieuwe woning duidelijk gewoon verder." Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium

De gemiddelde prijs van de verkochte woningen was ongeveer 7 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Al valt die stijging voor een deel ook te verklaren door de prijsstijgingen van eind 2019, door de rush op vastgoed na het afschaffen van de woonbonus. Naar het najaar toe verwacht Krijgsman dat de markt zal stabiliseren.

"Door de grote drukte op de vastgoedmarkt tijdens deze zomermaanden, zijn de prijzen dus nog iets verder gestegen - bovenop de stijgingen van eind vorig jaar. We verwachten dat de markt in het najaar terug zal stabiliseren. Op een bepaald punt is een groot deel van de achterstand van de lockdown ingehaald, en dan zal de markt ook afkoelen." Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium

Contacteer ons
Johan Krijgsman CEO, ERA Belgium
Johan Krijgsman CEO, ERA Belgium
Over ERA

ERA werd anno 1972 in de VS opgericht en is sinds 1995 ook actief op de Belgische vastgoedmarkt. Vandaag omvat de makelaarsgroep meer dan 2.300 onafhankelijke makelaarskantoren in 35 landen, waaronder meer dan 1.100 in 17 Europese landen. In België zijn meer dan 105 ERA kantoren aangesloten, stuk voor stuk door het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) erkende makelaars. ERA realiseert zo'n 6.000 verkopen en zo'n 3.500 huurovereenkomsten per jaar in België. 

Maak kennis met ERA Belgium op www.era.be, met het Europese netwerk op www.eraeurope.com en met ERA wereldwijd op www.era.com.

ERA
Antwerpsesteenweg 68-2
2630 Aartselaar