Alfabet en ERA investeren in provinciale hubs ​
om klanten en makelaars nog beter te bedienen

CEO Johan Krijgsman: “We tonen zelf hoe historische en verouderde gebouwen ​
een nieuw verhaal kunnen krijgen”

Met de aankoop van het Kasteel van Snellegem in Jabbeke en de recente opening van de eerste Waalse hub in Luik, zet ERA haar ambities bij om haar klanten en medewerkers in de toekomst nog beter te bedienen. “Vanuit de provinciale hubs willen we de makelaarskantoren ontzorgen op vlak van marketing, rekrutering, administratieve en juridische ondersteuning. Zo kunnen zij nog meer focussen op het verkoopproces en de individuele noden van onze klanten. We kiezen ook bewust voor historische gebouwen omdat we als Belgische marktleider een voorbeeld willen zijn en tonen dat zo’n eigendom fantastische kansen biedt”, vertelt CEO Johan Krijgsman.

Het Kasteel van Snellegem, tot voor kort de uitvalsbasis van antiquair Paul De Grande en vlak bij Brugge, wordt de vijfde locatie waar ERA en het overkoepelende moederbedrijf Alfabet een provinciale hub in onderbrengen. Huis Myle op de Grote Markt in Sint-Niklaas en het Gentse stadspaleis dat voorheen het hoofdkwartier van Optima Bank was, zijn de afgelopen jaren opgeknapt en intussen volop in gebruik. In Luik is recent in een historisch pand de eerste Waalse hub in gebruik genomen en de teams van ERA en Alfabet werken ook in Zaventem, waar Villa Copin werd aangekocht, aan de omvorming van dat statige pand tot een bijzondere uitvalsbasis voor Vlaams-Brabant en Brussel.

“Als marktleider brengen we altijd onze dienstverlening, zowel aan klanten maar ook aan onze eigen teams, naar een hoger niveau. Vanuit die optiek investeren we in provinciale hubs, die onze kantoormedewerkers zullen ondersteunen en waar op provinciaal niveau samengewerkt zal worden op vlak van marketing en administratieve en juridische ondersteuning. Hierdoor – en door een investering van zo’n 1 miljoen euro in de volledige digitalisatie van elk ERA-dossier - zullen de makelaars nog meer focus kunnen leggen op contacten met kopers, verkopers, huurders en verhuurders. Dat laatste blijft de kern van de makelaardij.”
Johan Krijgsman – CEO ERA en Alfabet
Het Kasteel van Snellegem

Op vlak van rekrutering en de ontzorging van medewerkers zullen de hubs volgens ERA ook een meerwaarde vormen.

“De medewerkers van gecentraliseerde diensten zitten nu in Gent en Sint-Niklaas, maar dankzij de hubs gaan we onze mensen de kans bieden om vaker dichter bij huis te werken en de pendeltijd per week te verlagen. Het voordeel aan deze hubs is dat we er ook ruimtes kunnen voorzien waar medewerkers kunnen overnachten wanneer er meerdaagse events of interne werksessies ver van huis gepland zijn. Noem het gerust mini B&B’s.” ​
Kathleen Van Beveren – COO ERA en Alfabet

Voorbeeldrol opnemen
Alle hubs hebben een historisch karakter en dat is een bewuste keuze. Net zoals bij Huis Myle, het Gentse stadspaleis en de Luikse hub zullen Villa Copin in Zaventem en het Kasteel van Snellegem als recentste toevoeging een energetische renovatie ondergaan. Experten van de andere Alfabet-bedrijven zoals onder meer Mitch (interieurarchitectuur), Kohezi (projectontwikkeling) en Yxilon (renovatiebedrijf) zullen hierin het voortouw nemen en zo de strategie van verticale en horizontale integraties binnen de groep in uitvoering brengen.

“We willen telkens de grandeur van weleer behouden en tegelijk het gebouw toekomstbestendig maken voor de volgende generaties. Elk van deze gebouwen vertelt een verhaal en heeft unieke kenmerken. Persoonlijk hou ik daar ontzettend van. Telkens een nieuwbouw had misschien gemakkelijker geweest, maar als bedrijf willen we een voorbeeld zijn in de sector. Je kan echt wel van een historisch pand een meerwaarde-verhaal maken in alle richtingen. In Gent is er al een deel coworking waar ook andere bedrijven of zelfstandigen gebruik van kunnen maken. Het AI-bedrijf Donna huurt in Gent het grootste deel omdat ze zo fel gegroeid zijn dat hun locatie in het Wintercircus te klein is. Zo’n historisch gebouw moet je met het nodige respect behandelen, maar ook durven openstellen voor anderen. Dus denken we voor elke hub na op welke verschillende manieren dit kan. Zo gaan we erover na om in de nieuwste hub vlak bij Brugge een ruimte verhuren voor babyborrels en communies. Maar we willen er ook jonge kunstenaars kansen bieden, iets wat past bij de historiek van het kasteel van Snellegem. Bijvoorbeeld exposities rond het kasteel in open lucht zijn zeker een piste wat ons betreft. Dus wie zich geroepen voelt om te exposeren mag contact opnemen.”
Johan Krijgsman – CEO ERA en Alfabet
CEO Johan Krijgsman

Ook nu West-Vlaanderen toegevoegd is als regio met een eigen hub, blijven ERA en Alfabet ambitieus.

“We hebben al ideeën waar we zowel in Vlaanderen als in Wallonië ons nog meer willen verankeren via extra hubs, maar we gaan niets overhaasten. Er moet een match zijn met de locatie en het pand volgens dezelfde filosofie die we vandaag hanteren. In 2024 was ERA goed voor meer dan 2,3 miljard euro aan vastgoedtransacties, in 2024 deed het bedrijf het in een dalende vastgoedmarkt uitzonderlijk goed met een groei van 10 procent en een omzet van 70 miljoen euro. Voor 2025 is er opnieuw een stevige groei verwacht. Met de hubs en het enthousiasme van onze medewerkers ben ik er zeker van dat we dit mooie parcours verder zullen zetten.”
Kathleen Van Beveren – COO ERA en Alfabet

Over het Kasteel van Snellegem ​
Rond 1870 starten de eerste bouwwerken aan het Kasteel van Snellegem, ook wel de Boeverie genaamd, om het kasteel rond 1875 te voltooien. De opdrachtgever is baron Edmond le Bailly de Tilleghem die kiest voor een bouwstijl die een mengeling is van Franse Renaissance en Britse Tudorstijl. Dochter barones Adrienne le Bailly de Tilleghem huwde baron Bénédict Gillès de Pélichy en trok vanaf 1907 op het kasteel in. Om het kasteel werd een park in Engelse landschapsstijl aangelegd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd door de Duitse bezetter een vliegveld aangelegd op het domein en werd het kasteel in gebruik genomen door Duitse officieren. Bij geallieerde bombardementen op het vliegveld, werd ook het kasteel beschadigd. Na de oorlog werd het kasteel opnieuw het zomerverblijf van de familie. In 1927 brak brand uit in de kelderkeuken en moest een deel van het kasteel heropgebouwd worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel opnieuw opgeëist als residentie voor Duitse officieren. In 1961 verkocht de familie het domein. De nieuwe eigenaar was Raoul Halewyck, oester- en kreeftenkweker in Oostende en vader van een talrijk gezin. In 1973 werd de antiquair Paul De Grande eigenaar. Hij maakte er zijn woning van en tevens een expositieruimte voor zijn antiekzaak. In de loop van 2022, en dus na 49 jaar, verruilde Paul De Grande Snellegem voor een nieuwe locatie in Brugge. Het Kasteel van Snellegem is vandaag eigendom van Alfabet, goed voor een investering van 1,8 miljoen euro. Het zal dienst doen als uitvalsbasis in de brede Brugse regio van verschillende vastgoedbedrijven waaronder ERA.

Over Alfabet
Het moederbedrijf Alfabet, met als bekendste bedrijf ERA, telt in totaal meer dan 10 vastgoedbedrijven, stelt meer dan 600 medewerkers tewerk en is 100% in handen van CEO Johan Krijgsman. In 2024 draaide het een ebit van zo’n 8 miljoen euro. Alfabet heeft als missie om marktleider te zijn in alle vastgoeddomeinen door verticale en horizontale integraties te maximaliseren. Het bedrijf heeft drie globale focuspunten: digital meets human, sales meets tech en relationship master. Om de bedrijfsdoelen te realiseren versterkte Johan Krijgsman zijn team met Kathleen Van Beveren als COO, Bart Adriaenssens als CTO, Ines De Maere als CHRO, Greet De Bruecker als operations manager, Christoph Van Beek voor het opzetten van het Alfabet vastgoedfonds en Thomas Sterk voor ERA Invest. Om het groeiverhaal van de verschillende Alfabet-bedrijven te ondersteunen, zoekt het vandaag zo’n 50 nieuwe medewerkers voor diverse rollen in de verschillende bedrijven.

Ken Standaert

Team Lead & Senior PR Consultant, Bereal

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over ERA

ERA werd anno 1972 in de VS opgericht en is sinds 1995 ook actief op de Belgische vastgoedmarkt. Vandaag omvat de vastgoedgroep meer dan 2.286 makelaarskantoren in 35 landen, waaronder meer dan 1.108 in 18 Europese landen. ERA bundelt meer dan 50 jaar ervaring en brengt de expertise van meer dan 36.000 medewerkers samen.

In België telt ERA meer dan 140 ERA kantoren, stuk voor stuk door het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) erkende makelaars. ERA realiseerde in 2022 ruim 10.500 transacties in België waarvan 6.600 verkopen en zo'n 3.900 huurovereenkomsten.

Maak kennis met ERA Belgium op www.era.be, met het Europese netwerk op www.eraeurope.com en met ERA wereldwijd op www.era.com.

Neem contact op met

Grote Markt 6A 9100 Sint-Niklaas

03 889 88 28

info@era.be

www.era.be