Vlaamse regering wil zwarte lijst huurders- en verhuurders

ERA topman reageert: “Er moet een heldere visie zijn, zodat mensen in moeilijke sociale situaties er niet de dupe van worden.”

De Vlaamse regering speelt met het idee om een zwarte lijst te laten maken met daarop alle malafide huurders en verhuurders. Die ambitie neemt Minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) op in zijn ‘beleidsnota wonen’. ERA - de grootste residentiële vastgoedmakelaar van Vlaanderen - steunt het idee, maar plaatst wel kanttekeningen. “We staan zeker achter zo’n initiatief. De rotte appels die systematisch niet betalen, moeten eruit. Mààr: we moeten opletten dat de verkeerde mensen er niet op terecht komen”, waarschuwt CEO Johan Krijgsman.

Er is veel misbruik op de Vlaamse huurders- en verhuurdersmarkt, zowel vanwege malafide huurders als verhuurders, en daar wil Vlaams Minister van Wonen, Matthias Diependaele (N-VA), paal en perk aan stellen. In zijn ‘beleidsnota wonen’ lanceert hij het idee om een ‘lijst voor malafide huurders en verhuurders’ op te stellen. De minister formuleert het in de nota als volgt:

Ik wil nagaan of er dynamische lijsten van malafide huurders, verhuurders en vastgoedmakelaars kunnen worden ingevoerd. Een lijst van malafide huurders kan voorkomen dat verhuurders achterblijven met een huurachterstand of een beschadigde huurwoning, terwijl een lijst van malafide verhuurders toekomstige huurders kan waarschuwen voor verhuurders die het niet nauw nemen met hun verhuurdersverplichtingen.

ERA, de grootste residentiële vastgoedmakelaar van Vlaanderen, reageert alvast positief op het idee - al stelt de CEO van de groep zich ook vragen. 

“We merken het plan op in de uitgebreide beleidsnota van de minister en benadrukken: het mag niet gewoon bij een idee blijven. Er moet een heldere visie zijn. Wij willen als vastgoedexperts graag de visie van de minister kennen. Alsook de concrete criteria die hij wil toepassen om huurders en verhuurders op de lijst te zetten - want daarin schuilt het gevaar. Een huurder die zijn job is kwijtgeraakt en daarom een maand of twee zijn betalingen uitstelt, mag uiteraard niet op de lijst terecht komen. Het moet enkel dienen als middel tegen de malafide, systematische wanbetalers, waarbij het om bewust misbruik gaat.” Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium

Prijzen kunnen dalen

Dat er veel problemen zijn op de markt, staat volgens Krijgsman buiten kijf. Wanbetalingen door huurders blijken een immens probleem in Vlaanderen. En verhuurders die hun prijs verhogen om preventief op die wanbetalingen in te spelen ook. Daarom zouden de prijzen op de huurmarkt zelfs kunnen dalen als de wanpraktijken van de baan zijn.

“De minister zegt het niet met zoveel woorden, maar het gaat eigenlijk om een zwarte lijst. Wij staan zeker achter het initiatief, want de rotte appels moeten eruit. Maar zo’n systeem moet correct toegepast worden. En er moet vooral op voorhand grondig over nagedacht worden. Bijvoorbeeld ook over hoe je terug van de lijst af kan geraken. Ik verwijs naar buurland Duitsland waar een gelijkaardig systeem erg extreem wordt toegepast: als je daar in de zogeheten “Schufa” databank staat, kan je het vrijwel vergeten om ooit nog een huurwoning te vinden. Zo’n lijst mag dus zeker niet als gevolg hebben dat de meest kwetsbaren in de maatschappij er het slachtoffer van worden.” Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium 

De topman van de makelaarsgroep nodigt minister Diependaele dan ook uit om samen in gesprek te gaan rond de concrete invulling van de maatregel.

Contacteer ons
Johan Krijgsman CEO, ERA Belgium
Joachim Deman Communicatie, Bereal
Johan Krijgsman CEO, ERA Belgium
Joachim Deman Communicatie, Bereal
Over ERA

ERA werd anno 1972 in de VS opgericht en is sinds 1995 ook actief op de Belgische vastgoedmarkt. Vandaag omvat de vastgoedgroep meer dan 2.286 makelaarskantoren in 35 landen, waaronder meer dan 1.108 in 18 Europese landen. ERA bundelt meer dan 50 jaar ervaring en brengt de expertise van meer dan 36.000 medewerkers samen.

In België telt ERA meer dan 140 ERA kantoren, stuk voor stuk door het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) erkende makelaars. ERA realiseerde in 2022 ruim 10.500 transacties in België waarvan 6.600 verkopen en zo'n 3.900 huurovereenkomsten.

Maak kennis met ERA Belgium op www.era.be, met het Europese netwerk op www.eraeurope.com en met ERA wereldwijd op www.era.com.

ERA
Grote Markt 6A
9100 Sint-Niklaas